20.04.2018. i 21.04.2018. godine u hotelu Termag na Jahorini održan je 20. Simpozijum farmaceuta Republike Srpske sa međunarodnim učešćem u organizaciji Farmaceutskog društva Republike Srpske. Simpozijum je akreditovan od strane Savjeta za zdravlje Republike Srpske za farmaceute, lekare, farmaceutske tehničare i medicinske sestre.

Na početku Simpozijuma, predsednik farmaceutske komore Republike Srpske prim. mr ph. Rada Amidžić, specijalista je poželela dobrodošlicu svim učesnicima simpozijuma i u uvodnom predavanju upoznala prisutne o aktivnostima komore prethodnom kao i u narednom periodu.

Na skupu je održano preko 20 predavanja čiji su autori eminentni stručnjaci iz zemalja regiona.

Mr farm.spec. Davor J. Korčok održao je dva gostujuća predavanja, po pozivu Farmaceutskog društva RS na simpozijuma. Prvog dana održano je predavanje sa temom: „HACCP sistem – principi i mogućnost primene u farmaciji“, dok je drugog dana održano predavanje sa temom: „Značaj gastrointestinalne mikrobiote za ljudski organizam“. Predavanja su bila izuzetno korisna za slušaoce koji su to potvrdili u diskusiji koja se održala nakon predavanja.

Cilj predavanja o HACCP sistemu jeste približavanje i modela upravljanja kvalitetom i HACCP principa sa industrije na apoteke, galenske i magistralne laboratorije i njegov značaj za dobijanje i plasiranje farmaceutskih proizvoda koji je bezbedan, efikasan i kvalitetan korisnicima za konačnu upotrebu. Na predavanju o gastrointestinalnoj mikrobioti su predstavljene najnovije smernice za upotrebu probiotskih proizvoda u medicinske svrhe što je bilo izuzetno korisno učesnicima simpozijuma za dalji rad i stručnu praksu.