U okviru instituta za Javno zdravstvo Republike Srpske, 05.11.2018. godine održana je zvanična dodela prvih Rešenja o upisu u Registar dodataka ishrani na osnovu Pravilnika o dodacima ishrani koje je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske donelo 25.01.2018.godine.

Rešenja o upisu u Registar dodataka ishrani dobile su 3 kompanije: „Abela Pharm“, „Infarm“ i „Ataco“ koje su uručili Generalni direktor Instituta za javno zdravstvo dr Miodrag Marjanović i Viši stručni saradnik za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slavica Krečar.

Konferencija za štampu je održana istog dana i na njoj su prisustvovali predstavnici televizija sa nacionalnom frekvencijom: Radio televizije Republike Srpske (RTRS) i Alternativna televizija Banja Luka (ATV) kao i predstavnici Instituta- dr Miodrag Marjanović, Doc. dr Mirjana Đermanović, predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Slavica Krečar, kao i predstavnici proizvođača dijetetskih suplemenata.

Generalni direktor privrednog društva Abela Pharm d.o.o. je izjavio: „Nijednog trenutka ne smemo da zaboravimo da su to farmaceutsko- dozirani oblici i da ovim postupkom registracije odnosno upisom u bazu podataka građani na policama u apotekama mogu naći efikasne, kvalitetne i ono što je najbitnije bezbedne proizvode.“ U toku svog izlaganja Dr sci.spec.farm. Davor J. Korčok istekao je i važnost edukacije zdravstvenih radnika za dijetetske suplemente, iz razloga što i dijetetski suplementi mogu imati veliki broj kontraindikacija i neželjenih efekata, kao i važnost znanja farmaceuta o istovremeno primenjenoj terapiji pacijenta da bi samo adekvatan, bezbedan i efikasan dijetetski suplement mogao biti preporučen.